Elektra - kotimaisia tieteellisiä julkaisuja sähköisessä muodossa

Elektra-haku

Aineiston esittely

Ohjeet käyttäjille

Ohjeet julkaisijoille

Yhteystiedot

Projektin arkisto

På svenska

In English

Ohjeet käyttäjille

Elektra-aineistoon pääsee käsiksi sekä Elektran oman käyttöliittymän että joidenkin korkeakoulukirjastojen omille asiakkailleen tarjoamien hakupalveluiden kautta:

Aineiston käyttö edellyttää sopimusta. Tällä hetkellä Elektran aineistoa voi käyttää mm. yleisissä kirjastoissa sekä ammattikorkeakoulujen ja useimpien yliopistojen paikallisverkoissa. Myös aineistojen etäkäyttö omalta kotikoneelta käsin on mahdollista monissa korkeakouluissa. Lisätietoja etäkäytöstä löydät oman oppilaitoksesi verkkosivuilta tai intranetistä (useimmiten kirjaston tai atk-palveluiden ohjesivuilta).

Lähes kaikki Elektran julkaisut ovat pdf-muotoisia. Tarvitset niiden lukemiseen Acrobat Reader -ohjelman, jonka voit ladata ilmaiseksi verkosta.

Ohjeita Elektran oman käyttöliittymän käyttöön

Elektran oma käyttöliittymä hyödyntää Kansalliskirjaston Doria-järjestelmää. Julkaisujen viitetiedot ovat vapaasti selattavissa ja haettavissa, mutta varsinaisten kokotekstiaineistojen käyttö edellyttää (avoimia verkkolehtiä - Ammattikasvatuksen aikakauskirja, Elore, Kasvatus & aika, Nuorisotutkimus, Tieteessä tapahtuu, Tietolinja - lukuunottamatta) sopimusta.

1. Kokoelmarakenne

Elektran lehdet on Doriassa järjestetty siten, että kukin lehti muodostaa oman kokoelmansa ( esim. Aikuiskasvatus). Kokoelman omalta sivulta voit tehdä hakuja lehden artikkelien kuvailutiedoista ja selailla sen sisältöä nimekkeen, julkaisuajan, tekijän nimen tai asiasanojen mukaan.

Elektran pääsivulta ("yhteisö") voit tehdä hakuja kaikkien Elektran artikkelien kuvailutiedoista tai selailla sen koko sisältöä nimekkeen, julkaisuajan, tekijän nimen tai asiasanojen mukaan.

Dorian logon alla oleva hakemistopolku kertoo sinulle missä kokoelmassa milloinkin olet. Pääset tarvittaessa takaisin Elektran pääsivulle klikkaamalla polkua kohdasta "Elektra".

2. Aineiston selailu

Elektran artikkeleita voi selailla neljällä eri tavalla: 1) nimekkeen mukaan aakkosjärjestyksessä, 2) ilmestymisvuoden mukaan aikajärjestyksessä, 3) tekijän mukaan aakkosjärjestyksessä ja 4) asiasanan mukaan aakkosjärjestyksessä.

Jos haluat selailla jonkin lehden tietyn numeron artikkeleita, voit poimia yksittäisen artikkelin tietueesta saamasi numeron tiedot lainausmerkeissä hakutermiksi (esim. "Aikuiskasvatus 25 (2005) : 2"), jolloin saat hakutuloksena selailtavaksesi kyseisen numeron kaikki artikkelit.

3. Tiedonhaku

Sivujen vasemmassa reunassa olevan hakulaatikon kautta voit tehdä tiedonhakuja Elektran aineistoista. Haku käyttää Dorian Lucene-hakukonetta, ja ilman erillisiä rajauksia se kohdistuu tietueiden kaikkien kenttien sisältöön. Voit tehdä myös Boolean-hakuja käyttämällä hakutermien välissä AND, OR ja NOT -operaattoreita (huom. isot kirjaimet!).

Kunkin artikkelin esittelysivulta (ks. esimerkkitietue) löytyy ainoastaan osa tietueen tiedoista, ja täydellisiin tietoihin (mm. asiasanat) pääsee käsiksi klikkaamalla esittelysivun ylä- ja alalaidassa olevaa "Näytä kaikki kuvailutiedot"-linkkiä.

Kannattaa huomata, että kokoelman sisällä haku kohdistuu vain samassa kokoelmassa olevien tietueisiin. Haku "koko sivustolta" hakee puolestaan koko Doriasta, johon kuuluu muitakin kokoelmia kuin Elektra. Voit tehdä pelkästään Elektran aineistoihin kohdistuvia hakuja Elektran pääsivulta.

Päivitetty 13.4.2021 / kk-elektra[at]helsinki.fi